ANNONSØRINNHOLD:

Dette må du vite om bilfiltre

Et filter sin hovedoppgave er å rense, om det er luft, olje eller drivstoff. Alle biler har filter som må byttes.

Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker.

Biler med forbrenningsmotor må jevnlig vedlikeholde følgende filter:

Filtre må byttes jevnlig, men med forskjellige intervaller. Dette er forskjellig fra bilmerke til bilmerke. Dersom bilen din følger service-intervall anbefalt fra produsent, vil du få informasjon om hva som er forventet levetid på filter, både i kjørelengde og tid.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Bildet er hentet fra autodeler.co.no</span>
Bildet er hentet fra autodeler.co.no

Oljefilter

Oljefiltre gjør to ting. For det første sørger de for at oljen i motoren er ren. For det andre sørger de for at oljen holder seg til rett sted. Det gjør den fordi all motoroljen flyter gjennom oljefilteret. Filteret forhindret at urenheter dras inn i motoren. Siden oljen smører motoren er det viktig at både olje og filter skiftes jevnlig. Å unnlate å skifte olje og filter kan i verste tilfelle lede til motorhavari. Siden olje er en essensiell ingrediens for en forbrenningsmotor, er det dermed helt nødvendig at oljefilteret skiftes jevnlig for å sikre en jevn flyt av olje og at filteret er i stand til å filtrere bort urenheter.

De fleste bilmerkene anbefaler å skifte oljefilter annenhver gang du bytter olje, men mange argumenterer med at når bilen blir eldre bør filteret byttes hver gang oljen byttes. Intervall for oljeskift på nye biler ligger ofte mellom 15 000 km og 30 000 km, hvert år eller annet hvert år. Mange anbefaler likevel å bytte langt hyppigere enn dette, kanskje til og med hver 5 000 km.

Luftfilter

En forbrenningsmotor krever store mengde luft for å fungere. All luften som skal inn i motoren må gjennom luftfilteret for å hindre at urenheter trenger seg inn i motoren. Når luftfilteret blir gammelt kommer det mindre luft gjennom filteret, og motorkraften reduseres.

Det er derfor viktig å jevnlig bytte luftfilter. De fleste produsentene anbefaler å bytte luftfilter hvert år eller annet hvert år. Dersom bilen kjøres mye på grusveier eller andre veier med mye støv, anbefales det å bytte filter hyppigere.

Drivstoffilter

Diesel eller bensin som skal inn i motoren må først gjennom drivstoffilteret. Filteret sørger for at alle urenheter slik som rust, skitt og ulike sedimenter holder seg ute fra motoren. Når drivstoffilteret begynner å bli tett kan bilen gå ujevnt, bruke mer drivstoff, yte dårligere og bli mer tungstartet.

For å forhindre at drivstoffilteret går tett, anbefales det å bytte filteret årlig eller annet hvert år.

Pollenfilter

Pollenfilter hindrer støv og pollen fra å komme inn i bilen fra omgivelsene. Særlig om vår og sommer er det mange som sliter med ulike pollenallergier. Nyere biler har ofte filter som renser luften for nettopp støv og pollen. Dette gir bedre inneklima i bilen, men det kreves at filteret byttes jevnlig. Blir filteret tett, klarer ikke filteret å stoppe urenheter fra å komme inn i bilen, og resultatet blir mer uren luft for sjåfør og passasjerer.

For å sikre et godt inneklima for fører og sjåfør, anbefales det å bytte pollenfilter hvert år.

Powered by Labrador CMS