ANNONSØRINNHOLD:

Dette må du vite om sommerdekk

På tide å bytte? Les ekspertrådene her.

Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker.

Våren nærmer seg med stormskritt, og med bare veier og varmegrader i lufta, er det på tide få sommerdekk på bilen.

Dekk er en vitenskap. For å være på den sikre siden, kan det være lurt å overlate jobben til ekspertene. Hos Eiker Motorshop ved E134 i Hokksund står fagfolkene klare etter påsken for å bistå deg som trenger hjelp.

Viktig å huske på

Hvert år skjer det ulykker både i forbindelse med jekking av bil på gårdsplass, og løse hjul som ramler av på motorveien grunnet feilmontering.

Fagfolkene hos Eiker Motorshop sørger for at hjulskiftet blir utført både raskt og riktig, i tillegg til avbalansering og korrekt lufttrykk ved montering for en komfortabel og sikker kjøreopplevelse.

Gjør du jobben selv, må du huske på dette:

  • Stå på et flatt og stabilt underlag, og bruke en godkjent jekk som tåler bilens vekt

  • Montere hjulene på riktig sted med riktig rulleretning - stadig flere dekk er asymmetriske, mens andre kan byttes om rundt omkring på bilen.

  • Å trekke til hjulbolter/mutterne i diagonalmønster, samt etterstramming ved nye hjulbolter eller felger etter noen dagers kjøring.

  • For lange eller for korte hjulbolter, eller med feil diameter, kan også skade nav og bremser, eller medføre at hjulet rister løs.

  • Ved uoriginale felger, kan du behøve sentreringsringer for at felgen skal passe mot navet på bilen.

  • Lufttrykket du skal kjøre med avhenger av biltype, antall personer og last i bilen, bruksområde og hastighet.

<em><strong>AVBALANSERING:</strong>&nbsp;Er viktig for &aring; unng&aring; risting fra hjulene.</em>
AVBALANSERING: Er viktig for å unngå risting fra hjulene.
<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">LUFTTRYKK:</span> Er viktig for å sikre bilen optimale kjøreegenskaper, sikkerhet og drivstofføkonomi.</span>
LUFTTRYKK: Er viktig for å sikre bilen optimale kjøreegenskaper, sikkerhet og drivstofføkonomi.

Riktig lagring øker levetiden

Gummiblandingen i bildekk er ferskvare. Dekkets egenskaper blir dårligere jo eldre de er, og aldringsprosessen fremskyndes hvis dekkene oppbevares feil.

Rene dekk som lagres vertikalt, kjølig og fritt for sollys øker levetiden til dekket. Men ikke alle har et egnet sted for riktig lagring av bildekk. Derfor kan det være lurt å benytte seg av et dekkhotell.


Hos Eiker Motorshop har du nå muligheten til å la fagfolkene ta seg av hele prosessen fra levering og montering, til vask og lagring. Det eneste du trenger er å møte opp med bilen to ganger i året for omlegging til ny sesong.

- Vi lagrer dekkene riktig temperert og helt skjermet for UV-lys. Vi har også fått en ny, miljøsertifisert vaskemaskin som sørger for at hjulene dine blir skinnende rene, sier daglig leder Magnus Brattensborg (bildet).

Trenger du nye dekk?

Her er det flere parametre som avgjør. De to viktigste faktorene, såfremt dekket ikke har skader, er mønsterdybde og alder.

Er gummiblandingen blitt hard og porøs som følge av alder eller dårlig oppbevaring, hjelper det ikke om mønsterdybden er innenfor kravene. Kjøreegenskapene kan allikevel være sterkt redusert.

Spesielt på våt veibane og hvor det er fare for vannplaning er det avgjørende for sikkerheten at du har både fersk, myk gummi og god nok mønsterdybde. Ekspertene anbefaler å bytte sommerdekkene før de når 3-4mm mønsterdybde, selv om lovkravet er på 1,6mm.

- Mange dekk viser hvor mye mønster du har igjen, og nærmer du deg markøren i rillene er på tide å bytte, sier Brattensborg.

<em><strong>MINIMUMSKRAV:</strong>&nbsp;Mark&oslash;ren i dreningsbanen viser det absolutte minimumskravet - du b&oslash;r bytte i god tid f&oslash;r dekkene er s&aring; slitt.</em>
MINIMUMSKRAV: Markøren i dreningsbanen viser det absolutte minimumskravet - du bør bytte i god tid før dekkene er så slitt.

Stort lager - lave priser

Brattensborg anbefaler spesielt Pirelli og Continental for gode sommerdekk, men Eiker Motorshop leverer dekk fra alle de store produsentene. Dekkvarehuset har et enormt lager, og importerer alt selv. Det gir markedets beste priser.

Trenger du også nye felger, kan få komplette pakker med både dekk og felg, skreddersydd din bil til en ekstra gunstig pris.

Kjøper du dekk hos Eiker Motorshop i april, frister forhandleren med ekstra gode tilbud!

<em><strong>ENORMT LAGER:</strong>&nbsp;Eiker Motorshop er et av landets st&oslash;rste dekkvarehus, og leverer ca. 30.000 dekk &aring;rlig.</em>
ENORMT LAGER: Eiker Motorshop er et av landets største dekkvarehus, og leverer ca. 30.000 dekk årlig.
Powered by Labrador CMS