ANNONSØRINNHOLD:

Lån penger raskt – hastverk kan bli lastverk

Hver dag saumfarer flere nordmenn internettet på jakt etter lån som utbetales raskt. Selv om det er mulig å få lån samme dag som man søker om det, er det flere grunner til å bremse lånejakten.

Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker

Frokosten er unnagjort, matpakkene er smurt og familien er snart på vei hvert til sitt. Du skal bare fylle oppvaskmaskinen og starte den før du haster ut av huset.

Du trykker på startknappen, men det skjer ikke noe. Du trykker igjen og igjen, men lysene er livløse og vannet strømmer ikke gjennom inntaksslangen slik du er vant til.

Erkjennelsen av at den tilårskomne maskinen har vasket sin siste gaffel synker inn, fulgt av en tanke om hvor elendig timingen er. Dere har knapt tid og iallfall ikke lyst til å håndvaske kopper og kar.

En ny oppvaskmaskin må på plass, og det raskt. Men hvor skal dere ta pengene fra?

Akutte lånebehov

Det er trolig flere som kjenner seg igjen i situasjonen over. Uforutsette utgifter er en av de viktigste årsakene til at nordmenn Googler lån penger raskt, ifølge Oslo Met.

Enkelte banker har merket seg etterspørselen og tilbyr låneutbetalinger samme dag som man sender lånesøknaden.

Lånetypen som tilbys er vanligvis forbrukslån med høye renter og fritak fra pantekrav. Enkelte lånetilbydere gir lånene en effektiv rente på 40–50 %, i noen tilfeller ender den på nesten 200 % i året.

Man kan få penger på konto samme dag som man søker om lån, men prisen kan bli unødvendig høy.

Ond sirkel

Mange norske husholdningsbudsjett tåler trolig et lite forbrukslån på et par titusen kroner. Problemet er at flere ikke stopper med ett lån.

Har man først løst én pengefloke med et hurtiglån, er det lettere å ty til kjappe, men dyre lån neste gang noe ryker eller man ønsker å unne seg noe.

Før man vet ordet av det har man tre eller fire mindre forbrukslån som skal betales.

Kan lønne seg å puste rolig

Økonomiske bekymringer kan forårsake både svettetokter og lite gjennomtenkte låneopptak. Det kan allikevel lønne seg å tørke svetten, puste rolig og fortrenge impulshandlinger.

Om lag 140 banker tilbyr forbrukslån i Norge. Forskjellen på høyeste og laveste rente for et lån på 20.000 kroner er nesten 190 %!

Den enorme renteforskjellen er grunnen til at du kan spare mye på å sammenligne lån. Du kan sende lånesøknader til flere banker samtidig og sammenligne rentetilbudene du får i retur.

En bedre løsning er å be en lånemegler gjøre jobben. En megler kan innhente tilbud fra inntil 25 banker, noe som øker mulighetene for at renten blir brukbart lav.

Det kan riktignok ta noen dager fra at du sender megleren en søknad til at du får pengene. Den ekstra ventetiden er allikevel gull verdt. Du kan spare tusener selv på et lite lån på 20.000 kroner.

Alternativer til forbrukslån

Det er ikke bare forbrukslån som kan hjelpe deg ut av en pengeknipe.

Øke huslånet – Har du boliglån og ledig sikkerhet i boligen? Sjekk med banken din om du kan øke huslånet med et beløp som tilsvarer behovet.

En liten låneøkning vil knapt merkes på de månedlige innbetalingene. Du kan også betale inn ekstra avdrag i en periode for å unngå at nødpengene blir unødvendig dyre på lang sikt.

Lån av slekt eller venner – Hvis det virkelig kniper, kan det være en ide å svelge stoltheten og spørre familie eller venner om pengehjelp.

Du slipper trolig å betale renter på private lån. Det finnes også maler for låneavtaler mellom privatpersoner på nettet du kan bruke.

Forskudd på lønn – Hvis det akutte kronebehovet er forholdsvis lite, kan kanskje et lønnsforskudd redde dagen. Enkelte arbeidsgivere tilbyr også lån til ansatte med en langt bedre rente enn bankene.

Kredittkort – Har du kredittkort? Kredittkort er låneformen med den raskeste utbetalingen. Du har tilgang til pengene umiddelbart, enten du betaler i terminal eller tar ut fysiske kontanter.

Renten på kredittkortgjeld er riktignok høy, men du kan unngå den.

De fleste kredittkortene i Norge har rentefrie perioder som varer i 45–50 dager av gangen. Betaler du tilbake alt du skylder med kortet ved forfall, betaler du bare avdrag, ikke renter.

Bare vær klar over at rentefriheten normalt ikke gjelder kontantuttak.

Unngå lastverk

Det er lett å ty til kjappe forbrukslån når uventede pengebehov skal fylles. Mange aksepterer også unødvendig høye renter så lenge man får pengene raskere.

Du behøver allikevel ikke å vente mye lengre på et lån som er både gjennomtenkt og sammenlignet med andre tilbud. Du kan gjøre enkelte ting selv for å fremskynde utbetalingen også:

● Send lånesøknaden tidlig på dagen.

● Skaff deg BankID for raskere signering av låneavtalen.

Å låne penger på impuls kan bli både dyrt og vanedannende. Litt is i magen kan gjøre gjelden billigere og mindre farlig. Så får det heller være at du må ta oppvasken for hånd i noen dager.

Powered by Labrador CMS