ANNONSØRINNHOLD:

Sammenligne lån – de fem viktigste trinnene du bør se på i 2023

Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker

Stigende renter har ført til at nordmenn har blitt flinkere til å sammenligne lån, det ser ut til at rentene vil fortsette å stige videre gjennom 2023. Samtidig er det flere faktorer som er viktige å følge med på når det gjelder å sammenligne lånealternativer, det er ikke bare renten som teller

Til å begynne med kan det som hovedregel være fornuftig å benytte sammenligningstjenester hvis du skal ta opp forbrukslån i Norge, da en slik tjeneste vil kunne gi deg en grei oversikt med ulike leverandører og lånealternativer. Videre bør du vurdere eget unikt lånebehov opp mot disse mulighetene.

Trinn 1 & 2: Låneformål og evne til å betjene

Det første trinnet handler om å se på låneformålet. Det er ingen som tar opp lån for moros skyld, det hele begynner vanligvis med et konkret formål. Det kan handle om lån til bolig, kanskje et ønske om å låne penger til bil eller et behov for kortsiktig kreditt til uforutsette utgifter. Det er greit å gjøre en kritisk vurdering av selve behovet aller først, slik at du både begrenser låneopptaket og velger den riktige typen lån.

Trinn to bør være å gjøre en realistisk vurdering av egen evne til å betjene gjelden. Det handler ikke om å finregne på nøyaktig hvor mye lånet vil koste deg hver måned, men om å reflektere over om du har rom for noen hundrelapper eller flere tusen kroner mer i månedlige utgifter. En vurdering av betjeningsevne vil være en del av bankens behandling av en lånesøknad, men til syvende og sist er det alltid ditt eget ansvar.

Trinn 3 & 4: Rentenivå og ulike gebyrer

Å vurdere renter mellom ulike lån og kreditter kan være komplekst. For boliglån er det relativt enkelt, da boliglånrenten ofte følger styringsrenten tett. Dessuten utgjør renten en stor del av den samlede kostnaden for et boliglån, noe som ikke alltid er tilfelle for andre kreditter og lån. Husk på at selv små forskjeller i rente kan ha mye å si for et stort lånebeløp, men den nominelle renten kan ha relativt lite å si for samlet kostnadsbilde for et mindre lån med kort nedbetalingstid.

Det følger noen avgifter og gebyrer med de aller fleste lån. Det kan for eksempel være etableringsgebyr, termingebyr, fakturagebyr og andre store og små tilleggskostnader. Husk på at gebyrene kan ha stor betydning for den samlede lånekostnaden hvis lånebeløpet er relativt lavt.

Trinn 5: Gjeldens plass i eget budsjett

Når både låneformål og evne til å betjene gjelden er avklart, samtidig som både rentenivå og gebyrer er sammenlignet, kan det være fornuftig å gjøre en samlet vurdering av hvordan gjelden passer inn i eget budsjett.

Det handler da om å se på hvordan et nytt låneopptak egentlig passer sammen med eksisterende månedlige inntekter og kostnader. I dette avsluttende trinnet kan det definitivt også lønne seg å se på alternativer for refinansiering. I noen situasjoner kan det være mulig å samle eksisterende gjeld ved nytt låneopptak – noe som kan være en fornuftig del av sammenligningen.

Powered by Labrador CMS