ANNONSØRINNHOLD:
Slik kan du beskytte deg mot internettangrep i Norge
Vi bruker nettet mer i dag enn noensinne før, og det virker nesten utenkelig å leve uten. Det har rett og slett endret måten vi lever på. Men til tross for at det historisk sett ikke er så lenge siden denne teknologien ble tilgjengelig for den generelle befolkningen i den graden det er i dag, har det blitt en så naturlig del av hverdagen vår at vi ofte glemmer den mørkere siden av det å bruke nettet til alt, hele tiden.
Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker.
Hacking og misbruk av den personlige informasjonen vår blir mer og mer vanlig, i takt med at vi bruker nettet til flere og flere ting. Dette er det mange som ikke tenker nok over, og derfor utsetter seg selv for unødvendig stor risiko når de ferdes på nettet. Her får du noen tips til hvordan du kan beskytte deg bedre mot disse angrepene.
Bruk en VPN-tjeneste
Den enkleste og kanskje også vanligste måten å beskytte seg mot internettangrep på, er med en VPN. VPN står fro Virtual Private Network, og er en tjeneste som gjemmer IP-adressen din. Dette gjør ikke bare at du fritt kan surfe på innholdet på strømmetjenester som Netflix og HBO uansett hvor i verden du befinner deg, men det gjør deg også mer anonym når du ferdes rundt på nettet.
De aller færreste av oss kan huske hvor mange ganger vi har opprettet en profil, lagt inn emailen vår, eller betalt med kort på nett. Og det at vi legger igjen personlig informasjon over alt, gjør at det er en skikkelig god idé å ha en VPN-tjeneste, som hjelper oss med å beskytte oss på nett. En VPN kan dessuten være god å ha på reise, ettersom den kan blokkere usikre internett man ofte finner på flyplasser og lignende. En VPN-tjenestene er en av de beste måtene å beskytte seg på når det kommer til internettangrep.
Last ned et antivirusprogram
Hvis du ønsker enda mer sikkerhet når du surfer på nett, så er et antivirusprogram en god løsning. Disse koster som oftest litt, men er et absolutt verdt det. Det fine med et antivirusprogram er at det fungerer helt automatisk. Det aktiveres når du åpner datamaskinen, og leter hele tiden gjennom koblinger, nedlastninger og forbindelser - på utkikk etter noe som virker mistenkelig. Et slikt program kan forhindre digitale angrep, og tilsvarer på mange måter den beskyttelsen vi har for fysiske innbrudd gjennom sikkerhetssystemer og forsikringer.
Et antivirus program kan brukes av hele familien, noe som er en stor fordel. Hvis man har barn med tilgang til datamaskin eller nettbrett er det ikke alltid like lett å holde styr på hvilke sider de er inne på. Nå som hackere har blitt mer avansert så er det ikke lett for verken voksne eller barn å skille mellom sider som er ekte og falske. I slike tilfeller er et program mot virus perfekt, ettersom den oppdager faren før det er for sent.
Bruk sunn fornuft
Sist, men ikke minst er det viktig å bruke sunn fornuft når man ferdes på nettet. Hvis man er for naiv og godtroende, så er man et enkelt og attraktivt offer for hackere. Et sted der mange blir lurt er for eksempel gjennom e-post. Noen e-mails er helt tydelig falske, og skal under ingen omstendigheter svares. Dette kan for eksempel være en som forteller at du skal få en masse penger dersom du følger en link, eller sender penger. Ikke trykk på linker her!
Men hackern blir smartere og e-mailene blir vanskeligere å oppdage. Dette er fra kilder vi stoler på, og ser helt vanlig ut. Disse kan be deg om å klikke på linker, eller andre ting – noe som kan laste ned virus på dataen din, eller gjør at de kan stjele informasjonen din.
Undersøkelser viser at flere og flere blir utsatt for nettsvindel for tiden, og det er viktig å beskytte seg så godt som mulig – i stedet for å være nødt til å rydde opp etter at skaden har skjedd. Det å være mer kritisk er generelt sett et godt råd, og det å holde musen over linken uten å klikke, er en god måte å sjekke om linken faktisk fører til for eksempel skatteetaten eller post nord, eller hvilket som helst annet firma svindlerne utgir seg for å være.