Annonsørinnhold:

Slik lykkes du med grillmåltidet
Vi nordmenn elsker å grille. Faktisk er vi så glad i å grille at over halvparten av oss tyr til grillmat en eller flere ganger i uken i grillsesongen.
Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker
- Riktig temperatur er helt avgjørende for om du får et saftig eller tørt kjøttstykke, sier Kjetil Andreassen Samnøy (bildet), grillekspert på Meny Gulskogen Senter.
- Bruk steketermometer, vær tålmodig og grill maten med lokket lukket, oppfordrer han.
Skal du ha middagsgjester, kan du med fordel marinere kjøttet en dag eller to i forveien.
- Da blir kjøttet ekstra smakfullt og saftig. Har du dårlig tid, så kan du marinere kjøttet og sette det litt i romtemperatur. Da går prosessen enda litt kjappere, tipser Kjetil.

«Alt går på grillen»
Det meste kan grilles, her er det kun fantasien som setter grenser. Hva med ølmarinert kylling? Eller grillspyd av grønnsaker?
- Sett gjerne en boks med mørkt og kraftig øl inni kyllingen på grillen. Smaken av ølet vil dampe inn i kjøttet og gjøre det ekstra saftig. Sikori kan virke litt bittert, men når den grilles får den en fin søtlig smak, forteller Samnøy, og fortsetter:
- Kongekrabbe, som regnes som en delikatesse, er også veldig godt. Bare husk å legg fisk og sjømat i folie eller på grillrist, så det ikke blir for varmt. Sjømat skal nemlig ikke ligge for lenge på grillen.

Velg riktig øl til maten
Grillmat og øl går som hånd i hanske, mener Anders Amundsen hos Gulating Ølutsalg Drammen.
Butikken, som åpnet på Gulskogen Senter i mars, har Buskeruds største utvalg av håndverksbrygg med over 400 ølsorter.

Akkurat nå er surøl veldig trendy.
- Den har ikke helt det samme smaksbildet som øl fordi den ikke har det typiske maltpreget, men på grunn av dens syrlighet, er ølet et perfekt alternativ til hvitvin og champagne. Suørøl passer også veldig godt til grillmat, forteller Anders.

- Saison, hveteøl og blond ale er alle gode eksempler på øl som passer godt til sjømat. Til rødt kjøtt eller kjøtt med mye smak, kan du gjerne gå for øl som amber ale, brown ale, stout eller en rund pale ale, tipser han.
Gass- eller kullgrill?
Det er stor uenighet om hva som er best av kull eller gass, men her er ingen fasitsvar. Mange mener maten smaker bedre når den grilles på kull, andre foretrekker gassgrill fordi det gir mindre søl og er enklere i bruk.
Johan Krog Halvorsen hos Lefdal Elektromarked på Gulskogen Senter, sier valg av grill er avhengig av flere faktorer.
- Er dere ofte mange til bords? Er du glad i å lage mat? Hvor stor plass har du til rådighet? Bor du i borettslag må du undersøke om du i det hele tatt har lov til å grille med kull der du bor.
Du bør også tenke på hva du kommer til å grille mest av.
- Skal du først og fremst grille pølser til barna, så trenger du ikke den største og dyreste grillen. Er du derimot en ekte matentusiast, bør du gå for en grill med flere brennere og med mulighet for både direkte og indirekte varme, råder Johan
For spesielt interesserte, finnes det også griller med mulighet for røyking.
Vedlikehold og riktig grilltilbehør
Vil du ha glede av grillen din i mange år fremover, må du sørge for å behandle og oppbevare den riktig.
- Et godt grilltrekk er førsteprioritet. Husk at dersom grillen ikke er forsvarlig ivaretatt, så kan du miste garantien. Videre bør regulatoren byttes minimum hvert andre år. Grillrens og grillbørste er også avgjørende for å holde grillen ren og pen, her har både Weber og Nordic Season flere gode produkter, tipser Johan.