ANNONSØRINNHOLD:

Verden åpner igjen - husk å søke om visum

Om det er noe vi har gledet oss til helt siden mars 2020, så er det at verden åpner og vi har muligheten til å reise. Det er helt klart noe vi ikke tenkte kunne forsvinne, men etter snart to år med pandemi så virker det mere rart å skulle ut i verden igjen. Vi har nærmest glemt alt det vi kunne om å reise, og mange nordmenn glemmer å søke om visum!

Denne teksten er kommersiell markedsføring og inneholder annonselenker.

Reiser i juleferien

Det er mange som har planlagt reiser i juleferien, og som liker å flykte til varmere strøk når vinteren virkelig melder seg her i kalde nord. Det er mye forberedelser som skal gjøres i desember måned, enten om du feirer hjemme eller i utlandet. Juleferien er også helt spesiell for mange, fordi det er så mange hyggelige tradisjoner som skal gjennomføres.

Da er det ekstra viktig at alt er som det skal, og at dere har forberedt det som skal til for å kunne reise uten bekymringer. Et av disse er evisa!

Hva er et visum?

Du har helt sikkert reist til land før der du ikke har trengt et visum. Det finnes nemlig mange destinasjoner der du ikke trenger å tenke på stort mer enn flybilletter og hotellopphold, og du kan for eksempel reise til København uten problemer. Et visa er likevel nødvendig i en rekke land, for eksempel mange steder i Asia, Afrika og Oseania.

Når du skal ut og reise er det ofte nok med et besøks- eller turistvisum. Dersom du skal reise for jobb studier, frivillighet, religiøse eller politiske formål, så er det et tradisjonelt ambassadevisum du skal skaffe deg. Det finnes med andre ord mange forskjellige typer visum, og de vanligste grunnene til å søke om et er:

  • Turisme eller ferier
  • Transitt på lange flyvninger
  • Besøke familie eller venner
  • Studerer ved en høyere utdanningsinstitusjon
  • Jobbsøking i utlandet
  • Bli med en ektefelle eller partner
  • Delta på en forretningskonferanse eller workshop
  • Søker spesialisert medisinsk behandling
  • Vitenskapelig forskningsdeltakelse
  • Starte egen bedrift eller investere i muligheter

Elektronisk visum

De mange elektroniske utviklingene har gjort det enkelt og ikke minst praktisk å reise nå til dags. Du kan få alt fra bookinger og boardingpass elektronisk, og det samme gjelder med visum. Et elektronisk visum er et PDF-dokument som autoriserer en reisende til å reise inn i destinasjonslandet. Dette søker du om online, og får det på e-post som du printer ut innen avreise.

Det er veldig tidssparende å søke om visum på nett! i noen tilfeller kalles eelktroniske visum også E-visum, besøkende eVisa eller, Electronic Travel Authorization (ETA) eller, når det gjelder New Zealand, NZeTA.

Hvordan søke om visum?

Så, nå som du vet at du kanskje må søke om visum til din reise, så lurer du nok på hvordan du søker om et. Det er heldig vis enkelt å søke om et på nett, og det tar heller ikke lang tid. Før du kommer i gang er det noen dokumenter du må klargjøre. Noen destinasjoner krever kun at du fyller ut informasjon fra passet ditt, mens andre steder kan kreve at du har en scannet kopi av passet ditt, bevis på økonomi og helseforsikring, eller adresse for overnatting.

For å videre søke om visum må du fylle ut et elektronisk søknadsskjema, og deretter betaler visumavgiftene. Det er gjerne mange ulike betalingsmetoder du kan velge mellom. Husk også å fylle ut informasjonen så nøyaktig som mulig. Når dette er gjort vil du få en e-post og SMS som bekrefter mottak av søknaden din. Når den er godkjent får du en ny e-post med ditt elektroniske visum, som du printer ut og tar med på reisen.

Reisetips under pandemien

Til tross for at verden stort sett er åpen, så er det likevel greit å gjøre noen pandemiforberedelser før du reiser. Det er viktig at du setter deg inn i hvilke regler det er i landet nå, og hvordan koronasituasjonen er der. Noen land har strengere regler for turister, og dette kan også variere etter hvor du reiser fra. I noen land krever de et såkalt koronapass, der du skal teste negativt innen innreise. Andre land krever at du skal være vaksinert.

Pass også på hvilke regler som gjelder når du reiser tilbake igjen til Norge. Det er kjipt å stå på flyplassen i Norge og ikke være klar over hva som er neste steg. Du kan finne mye informasjon på regjeringens sider, eller ringe koronatelefonen om du har spørsmål. Hold deg også oppdatert på hvordan situasjonen utvikler seg i de landene du skal til og fra.

Nå som det er på tide å reise igjen, er det viktig at vi setter oss inn i hva som trengs for ferien. Den blir trolig mye mer avslappende dersom det praktiske er løst på forhånd, slik at du kan kose deg på reisen.

Powered by Labrador CMS